Vredesprijs

De internationale gemeentelijke vredesprijs van de internationale koepelvereniging United Cities and Local Governments (UCLG), onderstreept de belangrijke rol die gemeenten wereldwijd spelen in het voorkomen en oplossen van conflicten en wederopbouw.

De prijs, een initiatief van de VNG, samen met partners in andere landen, bouwt voort op het eerste mondiale congres over de rol van steden in conflictsituaties, dat in 2008 door VNG International samen met de gemeente Den Haag in het Vredespaleis werd georganiseerd.

In 2016 vond de eerste prijsuitreiking plaats aan de gemeente met de meest innovatieve aanpak in wederopbouw, Kauswagan in de Filipijnen.

De prijsuitreiking vindt elke drie jaar plaats tijdens het wereldcongres UCLG.

De VNG ondersteunt in nauwe samenwerking met haar haar leden sinds de jaren 90 gemeenten in landen in transitie en conflict, en heeft binnen UCLG en met PAX partners gevonden om de vredesprijs te realiseren.

Als burgemeester van Den Haag heeft Wim Deetman zich ingezet voor het realiseren van de prijs; hij is jurylid, naast andere internationale prominenten. Tot de juryleden behoort ook Janny Vlietstra, die als burgemeester van Winschoten vice-voorzitter was van het gemeentelijk platform. Voormalig burgemeester Ton Rombouts van ’s Hertogenbosch heeft de eerste prijs uitgereikt. Het secretariaat van de vredesprijs wordt uitgevoerd door VNG International.

In 2017 is €75.000,- beschikbaar gesteld aan de stichting om de vredesprijs in 2019 opnieuw te kunnen uitreiken.

Het projectplan voor de vredesprijs kunt u hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *